Vedligeholdelse
Rigtig vedligeholdelse og pleje er vigtig og kan forøge og forlænge glæden ved de unikke smykker og andet kunsthåndværk fra Ravsnedkeren. Her kan du læse en række gode råd til hvordan du passer godt på dit smykke af rav og træ. Rådene bygger alene på mine egne erfaringer og er ikke en videnskabelig fremstilling. Rådene skal ikke betragtes som fyldestgørende, og der kan være andre måder, at sikre en god vedligeholdelse af smykkerne. Ligeledes kan der være andre risici forbundet med brugen af mit kunsthåndværk, som ikke er beskrevet her.
Gode råd
– Det anbefales at smykkerne vedligeholdes med voks eller olie med jævnlig frekvens (2-4 gange årligt), så træet bevarer sin glød og er mindre modtagelig for snavs og væsker. Smykkerne er behandlet med bivoks som udgangspunkt. Dette kan købes i de fleste byggemarkeder. Voksen skader ikke ravet i smykkerne. Bivoks påføres træet i et tyndt jævnt lag, hvorefter det skal have lov at trække i ½-1 time. Efterfølgende tørres voksen af med en ren og tør fnugfri klud.
– Hvis smykkerne får fugt eller ikke bliver brugt, kan træets fibre begynde at kunne mærkes. Træets overflade vil føles let ru. Dette kan let fjernes ved at slibe smykket let med fint sandpapir (fx korn 400). Efter slibning behandles smykket med voks eller olie. OBS! undgå at slibe på ravet i smykkerne, da dette vil give ravet små ridser som kræver polering at fjerne igen. Polering af rav ligger udenfor almen vedligeholdelse og kræver erfaring og viden med polering af rav.
– Ravet i smykkerne kan vedligeholdes med fordel ved jævnligt at gnide det med kropsfedt. Dette vil bevare ravets glans på en enkel og naturlig måde. Dette gøres fx ved at gnide fingeren ned bag sit øre eller langs siden på sin næse og derefter gnide ravet let med samme finger.
– Rav har allerbedst af at blive opbevaret mørkt og lufttæt da lys og ilt med tiden kan nedbryde rav. Det er dog er en meget langvarig nedbrydnings proces og ikke noget vi kommer til at opleve i de næste generationer. Sol og ilt kan dog være med til at gøre ravet mat i overfladen og gøre at det får brug for at blive poleret op.
Pas godt på smykkerne
– Træet i smykkerne er modtagelig for vand, olier og andre væsker. Det anbefales at smykket, særligt ringene, tages af såfremt der er stor risiko for at den udsættes for større mængder væske. Fx ved badning, madlavning, håndvask, svømning o.l.
– Smykkerne tåler de små slag, tryk og stød som dagligdagens gøremål kan give. Det anbefales dog at smykkerne ikke udsættes for større belastninger af tryk eller slag, da både træet og ravet kan tage skade af dette.
– Både rav og træ er naturmaterialer som kan tage skade af kontakt med kemikalier. Det anbefales at smykkerne ikke kommer i kontakt med kemikalier af enhver slags.
– Endelig anbefales at bruge sin sunde fornuft omkring brugen af smykkerne i rav og træ. Ravsnedkeren yder ingen garanti og påtager sig ikke ansvaret for eventuelle skader af enhver art.