Om Ravsnedkeren

Ravsnedkerenom ravsnedkeren

Bag navnet Ravsnedkeren står ravnørd og kunsthåndværker Søren Johanson.

Jeg er født og opvokset ved hav og skov på Djursland i Bønnerup Strand. Er nu bosiddende i Ørum på Djursland.

Havet og skoven har siden barnsben været pirrende for min fantasi og kreativitet. Det, der som barn inspirerede til leg og børnetegning, er siden blevet til såvel inspiration samt materiale for mit kunsthåndværk.

Jeg har altid nydt fordybelsen ved at skabe i kreative processer. Tegning, kagekunst, træsløjd og grafisk design er nogle af de områder, jeg gennem årene har fordybet mig i. Nu har jeg erfaret, at det er bearbejdelsen af de skønne materialer, rav og træ, som er min store passion.

Mødet med rav

For nogle år tilbage opstod en stor fascination af rav. I skarp kontrast til de langvarige udviklingsprocesser ravet gennemgår fra harpiks til rav og træet gennemgår fra frø til gren, stamme og krone, opstod min tilknytning til rav på et øjeblik. Det var en åbenbaring i det sekund, jeg samlede det første stykke rav op. Et stykke rav, som havets bølger elegant serverede foran mine fødder. Ravets smukke skinnende kulør, dets bløde form, dets lethed, der gav en følelse af at ravet svævede i min hånd, samt en lille sagte fornemmelse af at ravet slog små gnister knyttede mig på et øjeblik til rav. Ravelskere vil sige, at det var denne dag, den smukke ravheks første gang dansede for mig.

Det var bygget på denne fascination, at jeg fornemmede en spirende motivation mod, at ville fremhæve, det i forvejen, skønne og unikke ved rav. Først gennem bearbejdning af materialet.  og herefter ved at udbrede og dele skønheden med andre. Således opstod Ravsnedkeren.

Smykker med fortællinger

Det rav jeg benytter i mine smykker, har jeg selv fundet ved de danske kyster. For mig er der en personlig historie forbundet med hvert stykke rav, stort som lille, som jeg har samlet op. Det være sig fortællinger om smukke solopgange, blide bølgekluk og fuglesang fra Kattegats kyster til fortællinger om skummende bølger og susende vinde ved det kraftfulde Vesterhav. Historier om en sjov episode i naturen i gode venners selskab eller om en dejlig familieferie på en af Danmarks skønne øer. Hvilken unik historie hvert enkelt stykke rav har bevidnet eller været genstand for, i de 30-100 millioner år det har eksisteret, kan vi kun fantasere og drømme os til.

Min inspiration og mit materiale til skabelsen af mine smykker bliver fundet i naturen. På samme måde er naturens balance, et sigte med mit kunsthåndværk. Med mine ravsmykker søger jeg at skabe harmoni ved at returnere ravet til sit oprindelige element, som en næsten implicit del af træet.