ER det rav?
Er det rav? Dette spørgsmål stilles jævnligt til dem, der beskæftiger sig med rav. Det er der ikke noget at sige til. Det kan nemlig indimellem være svært nok, at fastslå om noget er rav eller ej. Denne guide til rav test, giver en række metoder til at hjælpe dig.
Uanset om tvivlen opstår, når du står med et spændende strandfund, et smukt arvestykke eller et billigt impulskøb fra internettet, så findes der forskellige metoder, som kan hjælpe med at besvare spørgsmålet; Er det rav?
Ravets udseende
Først og fremmest er det vigtigt at fortælle at det rav vi finder i Danmark alt sammen er baltisk rav, men at baltisk rav ser vidt forskelligt ud. Det forskellige udseende er netop en af de væsentlige grunde til at mange kommer i tvivl om hvorvidt noget er rav eller ej. At kende til ravets forskellige udseende og udtryk kan være første skridt imod at fastslå om noget er rav eller ej. Se yderligere om ravets udseende her på Ravsnedkerens oversigt over Varianter af Baltisk rav.
I det følgende afsnit vil jeg give en guide til, at teste om noget er rav eller ej, via flere forskellige metoder. Det er vigtigt at understrege, at mange af metoderne ikke nødvendigvis giver entydige svar, men fælles for dem alle er, at de kan kvalificere vurderinger af om noget er rav eller ej. Nogle af metoderne har til hensigt at udelukke forskellige andre materialer, mens andre metoder kan bruges til at bekræfte om noget er rav.
Inden du starter med din rav test, er det vigtigt at være opmærksom på, at nogle af de metoder, jeg præsenterer, kan sætte varige aftryk på ravet. Derfor er det vigtigt at sikre, at det du vil undersøge, ikke har unikke særpræg inden metoder der kan skade ravet benyttes . Fx vil det være ærgeligt at brænde en unik inklusion. Og hvis det ligner noget gammelt materiale som er forarbejdet, så kan det være danefæ.
Rav test guide
Undersøg vægt – Rav er et let materiale. Det har en massefylde på omkring 1,05 gram pr. kubikcentimeter. Det betyder at rav ikke er meget tungere end fx havvand.
- Rav er meget lettere end fx sten. Tag det mulige ravstykke og find en sten som har ca. samme størrelse, og vurder vægten i forhold til hinanden. Er stenen markant tungere, er der mulighed for at det du tester er rav.
- Test massefylden i vand. Den hurtige version kræver to glas med vand. Det ene fyldes med almindelig postevand, det andet fyldes med postevand, der mættes med salt, altså en saltvandsopløsning. Kommer man rav i almindelig postevand vil det synke til bunds, mens plastik typisk vil flyde ovenpå. I en mættet saltvandsopløsning vil rav flyde, mens andre tungere materialer som sten og polyester m.v. vil synke. Samme test kan udføres mere videnskabligt med præcise beregninger af saltvandsopløsning og beregninger af vandtemperatur m.v. Den beskrevne metode fungerer imidlertid ganske fint til husbehov.
Undersøg hårdhed – Rav er et forholdsvist blødt materiale
- Slå forsigtigt det mulige ravstykke mod fortænderne. Idet rav er blødt og let vil kontakten mod tænderne frembringe en hul dyb klang. Det vil samtidig ikke føles ubehageligt, da ravet er blødere end tænderne. Andre hårde materialer vil føles anderledes ubehagelige mod fortænderne og give en skarpere klik lyd.
- På grund af ravets bløde form, vil man opleve, at der springer små splinter af ravet, når man ridser i det med en kniv. Snittefladen i rav vil være uregelmæssig og ru, som hvis man ridser i glas. Herved adskiller rav sig fra mange andre materialer. Skærer man fx i plast vil der typisk ryge hel spån af og snittefladen vil være pæn, mens man ikke ridse i fx en sten.
Undersøg duft – Rav har en meget karakteristisk duft af harpiks eller fyrrenåle, som kan frembringes på forskellige måder.
- Gnidningsmodstand – Ravets karakteristiske duft kan med øvelse frembringes ved at benytte gnidningsmodstand til at varme ravet op. Gnid hårdt et stykke tid men en finger til ravet bliver varmet op og duft, hvis det dufter af harpiks eller fyrrenåle er det du undersøger formodentlig rav. Denne metode kræver dog ofte lidt øvelse før man mestrer den. Heldigvis er der andre metoder til at frembringe ravet duft.
- Brænd med en nål. Varm spidsen af en nål kraftigt op. Derefter bruges nålens spids til at brænde i det du undersøger (det anbefales at brænde et sted som ikke er synligt, fx i et lille hul eller lignende). Hvis det er rav du undersøger, vil duften af harpiks eller fyrrenåle fremkomme. Plastik og andre syntestiske materialer vil have en tydelig anderledes grim lugt, mens der ikke kan brændes i sten og andre lignende hårde materialer.
- Brænd med direkte ild – På samme måde som at brænde i det du undersøger med en nåle spids, kan man undersøge ved at brænde med direkte ild. Ved denne metode sætter man ild til ravet (rav kan brænde, og har blandt andet sit tyske navn deraf. På tysk hedder rav “Bernstein” frit oversat til det danske “brændesten”). Efter at have sat ild til ravet, pustes flammen ud og røgen der opstår har en meget tydelig (lidt skrap) duft af harpisk eller fyrrenåle. Som med nåle brændings metoden vil andre materialer lufte anderledes grimt, eller vil ikke kunne brænde. Denne metode kræver lidt forsigtighed både fordi der bruges åben ild, men også fordi det giver synlige mærker på ravet. Til gengæld er metoden effektiv til at frembring ravets karakteristiske duft.
- Duft ved slibning. Når man sliber rav vil det opvarmede støv fra ravet også dufte af harpiks eller fyrrenåle. Slibningen kan gøres enten med fint sandpapir, med en mini slibemaskine eller lignende. Slibning af rav forandrer eller skader ravets udseende og vil kræve polering at genoprette, så derfor bør man tænke sig godt om inden denne metode benyttes.
Undersøg via evnen til at optage varme – Rav er hurtigt til at optage varme
- Hold det mulige ravstykke direkte mod huden i et kort øjeblik. Rav vil meget hurtigt optage varmen fra kroppen og vil føles lunt derefter. Andre materialer som fx sten eller forsteninger vil være markant længere om at optage varmen fra kroppen.
Undersøg ved hjælp af gnidningselektrisitet – Rav kan lades med statisk elektricitet. Det er på baggrund af denne egenskab, at det græske navn for rav; “élektron” har givet navn til elektricitet.
- Gnid det mulige ravstykke hurtigt frem og tilbage mod et stykke stof, gerne uld, i et stykke tid. Hvis det er rav, skulle stykket herefter være elektrisk ladet og vil derfor kunne tiltrække hår, støvkorn eller andre små partikler.
Undersøg med øvrige metoder
- Test med Ultraviolet lys. I UV lys vil rav lyse op med en meget klar gul (let grønlig) farve. Denne test foretages bedst i mørke. Andre materialer end rav vil også lyse op, fx plastik eller parafin rester, mens sten og lignende ikke vil lyse. Metoden kan således være med til at udelukke nogle materialer, men ikke entydigt definere om noget er rav eller ej.
- Spørg eksperter – Med øvelse bliver man mester, også til at skelne rav fra andre materialer. Det kan derfor være en god idé at tage kontakt til diverse eksperter med spørgsmålet; er det rav? Eksperter har ligeledes stor erfaringer med de typiske fejlkilder, som rav forveksles med og kan derfor også genkende disse. Ravslibere i nærheden eller ravfolk på diverse fora på nettet kan ofte alene ud fra foto give en god indikation om hvorvidt det er rav eller ej.
- Sammenlign med rav – Når man først har fået konstateret et ravfund med sikkerhed, kan det være en hjælp til at foretage kommende test af muligt rav. Mange af de ovennævnte metoder vil være mere sikre, hvis foretager de samme test med et ægte ravstykke og sammenligner resultaterne undervejs. Af samme årsag vil jeg anbefale, at man gemmer de ting man undersøger, hvis man stadig er i tvivl om noget er rav eller ej, efter diverse test. De kan senere findes frem igen, og når man har udviklet sit kendskab til rav, vil det være lettere at afgøre om det er rav.